Column van Kim spierenburg

Kim Spierenburg, violiste en ambassadeur

“Gefeliciteerd! Mag ik je een brutale vraag stellen? Wil je straks bij NTR Podium op radio 4 een kort interview doen over de Kindermuziekweek?” Het is mijn verjaardag. Ik hoef niet na te denken. “Natuurlijk.”

Een uur later heb ik een voorgesprek met de regisseur van NTR Podium. Er komen vragen zoals: “Hoe belangrijk is muziek in deze tijd?” “Wat brengt muziek jou?” En “Op welke leeftijd werd muziek voor jou onmisbaar?”.

Ik vertel. Over de omslag die de Kindermuziekweek heeft moeten maken in korte tijd. Van alles live, naar alles online.

Ik vertel over de online challenges. Opdrachten die kinderen thuis kunnen doen, om met muziek bezig te zijn. Opdrachten die door de ambassadeurs op social media worden aangekondigd.

Mijn opdracht was gestoeld op het principe dat alles geluid maakt. Het deed me denken aan de masterclass voor ouders van componist Jurgen van Harskamp tijdens Kindermuziekweek 2019, in Het Concertgebouw. Aan het begin citeerde Jurgen Edgar Varèse: ‘muziek is georganiseerd geluid’. Vervolgens gingen groepjes ouders de geluiden die ze konden maken in de Koorzaal verkennen. Daaruit kwamen composities voort die als graphic score op grote whiteboards werden opgetekend. Elk geluid werd een symbool, evenals het tempo en de dynamiek van de compositie. Na even oefenen werden de composities uitgevoerd met stemmen, handen, voeten, stoelen en de Koorzaal.

Net zoals Jurgen de ouders mogelijkheden liet zien, stimuleerde de opdracht van deze week mijn creativiteit. Ik keek naar mijn theekopje en vroeg me af welke toonhoogte eruit zou komen en hoe ik een compositie zou kunnen maken van de klanken.

Ik zie het als mijn taak als ambassadeur om niet alleen te helpen met de bekendheid van de Kindermuziekweek, maar ook te laten zien aan ouders en kinderen hoe leuk het is om met muziek bezig te zijn en hoe simpel het kan zijn. Je hebt niet heel veel nodig om te beginnen.

Net zoals er bij mij ooit een indruk is geweest, die mijn enthousiasme voor muziek heeft aangewakkerd en er zelfs voor heeft gezorgd dat ik violiste ben geworden, kan elke inspanning die we nu leveren, als Kindermuziekweek, met alle partners en ambassadeurs, het begin van een leven lang muziekplezier betekenen voor een kind.

homepage-1