Over ons

Dit zijn wij

De landelijke Kindermuziekweek is een initiatief van 14 grote Nederlandse organisaties uit de muzieksector die hun krachten gebundeld hebben om jaarlijks een 10-daagse Kindermuziekweek te realiseren.

Als Stichting Kindermuziekweek willen wij ieder jaar 10 dagen lang alle kinderen uit Nederland van 0 tot 12 jaar laten genieten van het maken van én het luisteren naar (live) muziek.

“Muzikale ontwikkeling draagt bij aan de algemene cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen.”

Met de jaarlijkse landelijke Kindermuziekweek geven wij de waarde van muziek door aan volgende generaties. Want muziek verbindt, van muziek word je blij, en muziek maken kan altijd! Wij willen de maatschappij vrolijker, inclusiever en positiever maken, waarbij educatie een belangrijke rol speelt.

Iedere deelnemer aan de Kindermuziekweek stelt zelf een inhoudelijk programma samen. Hierdoor bieden wij een palet van zeer uiteenlopende activiteiten in verschillende genres die verspreid zijn door het hele land.

Het is onze rol om de activiteiten te bundelen, makkelijk toegankelijk te maken en landelijk te promoten. Wij besteden extra aandacht aan het bereiken van kinderen die weinig met muziek in aanraking komen door ons met nadruk te richten op scholen, crèches en naschoolse opvang.

Geschiedenis

Tot en met 2018 organiseerden De Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest de jaarlijkse Kindermuziekweek 10 jaar lang in Rotterdam. Het is ontstaan vanuit de diepe wens om alle kinderen het plezier van live muziek te laten ervaren. Tijdens de week werden daarom niet alleen muziekvoorstellingen gegeven, maar juist ook veel activiteiten voor de basisscholen, buitenschoolse opvang, crèches, etc.

De Rotterdamse Kindermuziekweek was ieder jaar zo’n succes dat De Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest in 2019 samen met 10 partners uit muziekminnend Nederland de krachten besloten te bundelen. Samen bouwen zij aan een landelijk event waar zoveel mogelijk kinderen met hun ouders de kracht en het plezier van (live) muziek ervaren.

De eerste landelijke editie vond plaats in april 2019 en bereikte 25.000 kinderen door middel van 180 voorstellingen door het gehele land. Het mediabereik was ruim 13,5 miljoen.

De tweede landelijke editie (van 27 maart t/m 5 april 2020) moest door COVID-19 helaas noodgedwongen online plaatsvinden, maar was alsnog een groot succes.
Met 150 muziekactiviteiten heeft de Kindermuziekweek ruim 100.000 online
bezoekers getrokken. Het mediabereik dit jaar was 6,7 miljoen.

Onze muziekvrienden

We zijn supertrots op onze Muziekvrienden die de Kindermuziekweek, vaak al meerdere jaren, een warm hart toedragen!

Grote kans dus dat je ze tegenkomt bij kleine of grote Kindermuziekweek activiteiten. Hieronder vind je meer informatie over onze Muziekvrienden.

Remy van Kesteren

Harpist en componist

“Ik kan me het leven niet voorstellen zonder muziek. Ieder kind zou de mogelijkheid moeten krijgen om live muziek te horen, te maken en te beleven. Als kind kreeg ik die kans, leerde ik de harp kennen en van muziek te houden.

Als KMW-vriend wil ik zoveel mogelijk kinderen ook de kans geven om betoverd te worden door muziek.”

Presentator en programmeur

“Muziek is één van de zaken die het leven de moeite waard maakt. Het helpt ons abstract te denken, emoties te voelen en intuïtief contact te maken. Heilzaam voor volwassenen, onmisbaar voor kinderen!
Ik hoop dat alle jonge oren veel nieuws horen tijdens de Kindermuziekweek!”

Floris Kortie
Dirk Scheele

Kinder popster

“Muziek ontroert, troost, inspireert, geeft kracht en plezier. En daarom vind ik het zo belangrijk”

Singer/songwriter en theatermaker

”De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. Haar werk verbindt ook taalgebieden aan elkaar door vertalingen en eigen versies van o.a. Nederlandse en Curaçaose liedjes.
“Kinderen die opgroeien met veel muziek, worden leukere mensen”

Izaline Calister
Kim Spierenburg

Componiste, columniste, spreker en SLE ambassadeur

“Door haar auto-immuunziektes: SLE, Sjogren en Coeliakie voelt violiste Kim Spierenburg altijd pijn en moeheid, maar met haar viool laat ze zien hoe ze haar dromen waarmaakt. “Ik vind dat je groot moet dromen. De grootste beperking zit in je hoofd, vind ik, en niet in je aandoening.”

DJ FunX

”Als Radio-DJ bij FunX ben ik al 15 jaar bezig om me in te zetten voor jong en nieuw talent. Kinderen en muziek zijn een ontzettend vruchtbare combinatie en elk kind verdient een plek om zijn of haar muzikaal talent te kunnen ontplooien.
Als ambassadeur van de Kindermuziekweek wil ik me daar extra hard voor maken!”

Fernando Halman
Lavinia Meijer

Harpiste

“Een week waarin het jonge publiek extra wordt uitgenodigd om er op uit te trekken, op zoek naar bekende en onbekende muziek, wat een mooi initiatief!
Nederland is rijk aan veel diverse muziek, onzichtbare kunst, prikkelend en verrijkend, zonder grenzen, voedzaam voor geest en lichaam!”

Partners

Educatieve partners

Subsidiënten

Media partners