Over ons

Dit zijn wij

De landelijke Kindermuziekweek is een initiatief van 14 grote Nederlandse organisaties uit de muzieksector die hun krachten gebundeld hebben om jaarlijks een 10-daagse Kindermuziekweek te realiseren.

Als Stichting Kindermuziekweek willen wij ieder jaar 10 dagen lang alle kinderen uit Nederland van 0 tot 12 jaar laten genieten van het maken van én het luisteren naar (live) muziek.

“Muzikale ontwikkeling draagt bij aan de algemene cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen.”

Met de jaarlijkse landelijke Kindermuziekweek geven wij de waarde van muziek door aan volgende generaties. Want muziek verbindt, van muziek word je blij, en muziek maken kan altijd! Wij willen de maatschappij vrolijker, inclusiever en positiever maken, waarbij educatie een belangrijke rol speelt.

Iedere deelnemer aan de Kindermuziekweek stelt zelf een inhoudelijk programma samen. Hierdoor bieden wij een palet van zeer uiteenlopende activiteiten in verschillende genres die verspreid zijn door het hele land.

Het is onze rol om de activiteiten te bundelen, makkelijk toegankelijk te maken en landelijk te promoten. Wij besteden extra aandacht aan het bereiken van kinderen die weinig met muziek in aanraking komen door ons met nadruk te richten op scholen, crèches en naschoolse opvang.

Geschiedenis

Tot en met 2018 organiseerden De Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest de jaarlijkse Kindermuziekweek 10 jaar lang in Rotterdam. Het is ontstaan vanuit de diepe wens om alle kinderen het plezier van live muziek te laten ervaren. Tijdens de week werden daarom niet alleen muziekvoorstellingen gegeven, maar juist ook veel activiteiten voor de basisscholen, buitenschoolse opvang, crèches, etc.

De Rotterdamse Kindermuziekweek was ieder jaar zo’n succes dat De Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest in 2019 samen met 10 partners uit muziekminnend Nederland de krachten besloten te bundelen. Samen bouwen zij aan een landelijk event waar zoveel mogelijk kinderen met hun ouders de kracht en het plezier van (live) muziek ervaren.

De eerste landelijke editie vond plaats in april 2019 en bereikte 25.000 kinderen door middel van 180 voorstellingen door het gehele land. Het mediabereik was ruim 13,5 miljoen.

De tweede landelijke editie (van 27 maart t/m 5 april 2020) moest door COVID-19 helaas noodgedwongen online plaatsvinden, maar was alsnog een groot succes.
Met 150 muziekactiviteiten heeft de Kindermuziekweek ruim 100.000 online
bezoekers getrokken. Het mediabereik dit jaar was 6,7 miljoen.