Voor scholen, kinderopvang en BSO’s

De Kindermuziekweek 2024 is van 5 tot en met 14 april 2024, en heeft als thema Energie. Tijdens en rondom de Kindermuziekweek kun je van alles doen samen met je groep of klas. Of je nou op de groep staat bij een peuterspeelzaal of een BSO, óf dat je lesgeeft op de basisschool; de Kindermuziekweek biedt je inspiratie en lesmateriaal voor (vele) uren muziekplezier! 

Kindermuziekweek Live! 

Op vrijdagochtend 5 april openen we de Kindermuziekweek met een speciaal live programma voor álle scholen in Nederland.

Zit om 10.30uur met je hele groep of klas klaar voor je digibord en doe een vol kwartier interactief mee met Kindermuziekweek Live! De presentator vertelt en leert je allerlei muziekweetjes én stelt Duron aan je voor – de zanger van het Kindermuziekweeklied van dit jaar.
Samen gaan jullie het lied zingen en dansen, én nemen we een kijkje bij de voorbereidingen van het openingsconcert in de Doelen in Rotterdam.

Jullie kijken toch ook mee?!
I.s.m. 123ZING. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.

Kindermuziekweek - Energie - Duron

Gratis muzikaal lespakket

123ZING heeft, net als afgelopen jaren, weer een uitgebreid gratis lespakket gemaakt bij het Kindermuziekweeklied. Het lied wordt gezongen door Junior Songfestival-finalist Duron, die je in dit energieke lied mee de dansvloer opneemt. Lekker zingen, Lekker swingen, life is good!
123ZING heeft allerlei leuke muzieklessen gemaakt, van boomwrackers tot zangles, die verschillend in onder- en bovenbouw gebruikt kunnen worden. Ook als je géén 123ZING abonnement hebt! 

Het lied Energie is geschreven door Jan Groenteman, winnaar van de Willem Wilminkprijs in 2022 en genomineerde in 2023 en wordt gezongen door Duron, bekend van het Junior Songfestival 2023.De clip is in opdracht van de Kindermuziekweek geproduceerd door 123ZING.

Gouden Muziekwens

-Voor alle klassen-

Tijdens de Kindermuziekweek stimuleren we kinderen na te denken over wat muziek hen allemaal kan brengen. Wissel mooie muziekervaringen uit met je klas, en laat iedereen een wens opschrijven. De Kindermuziekweek laat namelijk écht wensen uitkomen!

Op deze pagina lees je meer over de Gouden Muziekwensactie. Van 5 t/m 14 april staan er op verschillende plekken in Nederland fysieke Gouden Brievenbussen waar je wensen in kunt stoppen. Je kunt wensen ook digitaal insturen.

Staat jouw klas binnenkort op het grote podium van het Concertgebouw? Heeft een kind uit jouw groep straks een kostuum uit een opera aan? Of staat iemand van jullie school straks oog in oog met die ene beroemde dirigent… ?

Apennoten Pop zit vol energie!

-Voor de kleuters-

Kijk en zing met je kleuters mee met Apennoten Pop.
Apennoten is een educatief muziekprogramma voor kleuters waarin Pepijn Gunneweg met muzikant Bas Fortgens uitleg geeft over de verschillende (pop)muziekstijlen. Per thema wordt een liedje door de kinderen gezongen dat gebaseerd is op een bekend popliedje.

Speciaal voor de Kindermuziekweek biedt Bas Fortgens de bladmuziek met tekst en losse MP3’s bij de video’s aan. Zo kun je na het kijken (en meedansen met) de uitzending op je eigen tempo het liedje leren met de klas. Andersom kan natuurlijk ook – zingen, dansen, klappen en leren en aan het eind van de week meezingen met de uitzending!

Binnen het thema Energie selecteerden we 3 liedjes;

Apennoten pop: Nieuwe schoenen

Nieuwe schoenen | MP3 | Bladmuziek & Tekst

Apennoten pop: Ik praat nu eenmaal graag

Ik praat nou eenmaal graag | MP3 | Bladmuziek & Tekst

Apennoten is een productie van KRO NCRV.

Welke energie heb je nodig om muziek te maken?

Door goed te eten, kun je goed bewegen. Door een stekker in het stopcontact te steken, gaat het licht aan. Zonder energiebronnen gebeurt er niks. Hoe werkt dat met muziek? Welke energiebron hebben we eigenlijk nodig voor het maken van een muziekstuk?

Speciaal hiervoor zijn er drie Takaro’s gemaakt voor de Kindermuziekweek. In deze Takaro’s bouwt energiemachine-uitvinder Ruben een echte muziekmachine. Je leert welke bouwstenen er nodig zijn voor een muziekstuk en zelfs hoe je kunt componeren.

Méér Muziek in de Klas

-Geschikt voor groep 6-8-

Overal zit muziek in met Buddy en Willem

Je hebt niet per se een piano, gitaar of drumstel nodig om muziek te maken. Overal zit namelijk muziek in! Buddy en Willem laten zien hoe je met keukengerei en schoolspullen je eigen ritme kunt spelen. Doe je mee met deze energizer van onze partner Méér Muziek in de Klas?

Kleurplaat Download

Haal de kleurtjes maar tevoorschijn en nodig alle kindjes van je klas uit voor een kleurrijk avontuur! Download onze gratis kleurplaat en laat de kinderen hun eigen kleurrijke meesterwerk maken.  Laat de Kindermuziekweek maar swingen op al die prachtige tekeningen!

Kindermuziekweek kleurplaat
KMW 2024 Energizer - Flamingo

Muzikale Energizer

Een vrolijke, Engelstalige energizer over dansen als een flamingo. Super leuk om samen te doen en ideaal om weer even wat energie in de klas of groep te krijgen.

Nodig alle kindjes uit om uit volle borst mee te zingen en uiteraard lekker mee te dansen. Door mee te bewegen wordt de grove motoriek en balans gestimuleerd. Na het zingen van het lied kun je eventueel verder aan de slag  met de componeeropdracht en het arrangement voor Spelenderwijsorkest.

Meer ontdekken?

Wil je je kinderen een keer livemuziek laten beleven buiten de klas of opvanglocatie? Bezoek dan een van de vele verrassende activiteiten die in het hele land worden aangeboden door onze partners en deelnemers. Heel veel plezier!

Wil je op de hoogte blijven van al het leuks dat Kindermuziekweek voor het onderwijs te bieden heeft?

Meld je hier aan voor de onderwijs nieuwsbrief.

Naam(Vereist)